![]() |
Foto: Blogg Brandin |
Cupcakes liknar våra vanliga muffins i grundformen, men att det skiljer sig lite i smak, konsistens och dekoration. Det går förstås alltid att göra vanliga muffins som man sedan dokorerar extra för att göra dem lite festfina.
Grundrecept följer nedan, mumsiga variationer av dessa kommer jag givetvis att skriva mer om längre fram!
Grundrecept Cupcakes
125g smör
1 ägg
2dl mjölk (3%)
4 1/2dl vetemjöl
1dl strösocker
1msk vaniljsocker
3tsk bakpulver
Ställ in ugnen på 180°C. Smält smöret. Blanda samman de torra ingredienserna i en separat bunke.Vispa ner mjölken och ägget i det lite avsvalnade smöret. Röra försiktigt ned mjölblandningen i vätskan - (Vispa inte!)
Använd helst en muffinsform (plåt) där du ställer ner muffinsformarna. Saknar du sådan form, kan det hjälpa lite med dubbla formar för att de ska växa på höjden. Fyll formarna med 2/3 av smeten och grädda i ca 25 min eller tills provstickan är torr. När de svalnat lite, tar du upp dem ur formen och låter de svalna vidare på galler.
Grundrecept Muffins
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk (3%)
1 st citron (skalet)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Ställ in ugnen på 180°C. Smält smöret och ta av det från plattan. Tillsätt mjölk och finrivet citronskal. (bara det yttersta gula skalet) Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker i en egen bunke tills smeten är fluffig. Blanda samman de torra ingredienserna i en annan bunke. Röra försiktigt ned vätskan i den fluffiga äggsmeten, och vänd sedan försiktigt ned mjölblandningen - (Vispa inte!)
Använd helst en muffinsform (plåt) där du ställer ner muffinsformarna. Saknar du sådan form, kan det hjälpa lite med dubbla formar för att de ska växa på höjden. Fyll formarna med 2/3 av smeten och grädda i ca 25 min eller tills provstickan är torr. Observera att gräddningstiden beror på muffinsstorleken. När de svalnat lite, tar du upp dem ur formen och låter de svalna vidare på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar